Klima Bakım
Yaşam alanlarımızın vazgeçilmez iklimlendirme cihazlarından olan klimalar, ortamın havasını dilediğimiz gibi şekillendirebilmemize olanak sağlıyor. Hem ısıtma hem de soğutma için kullanılabilen klimaların daha etkin ve verimli çalışabilmesi için düzenli olarak bakımının yapılması gerekiyor. Klima bakımı, yetkili servis aracılığıyla yapılan bir işlem olsa da sizlerin de yıl boyunca küçük dokunuşlarla klimanıza iyi bakabilmeniz mümkün. Klima bakımı nasıl yapılır sorusuna adım adım yanıt bulduğumuz bu yazıda klima bakımı ile ilgili pek çok püf noktayı öğrenebileceksiniz. Keyifli okumalar!
Klima Bakımı Nedir?
Klima bakımı, klimanın hem genel kontrolünün hem de temizliğinin yapılmasına dayalı işlemlerdir. Klima bakım işlemi demek yalnızca belli noktaların temizlenmesi demek değildir. Klima bakımında temizliğin yanı sıra cihazın mevcut arızaları ve ilerde oluşturacağı arıza durumları tespit edilir. Bu noktada eğer gerek duyulursa arızaya ek ücret karşılığında müdahalede de bulunulur. Klimalar yaz aylarında da kış aylarında da kullanılan cihazlar olduğu için yılda 2 kez klima bakımı yapılması gerekir. Yani klima bakımı ne zaman yapılır sorusuna 1 kez yaz başında 1 kez de kış başında cevabını vermek mümkündür.
Adım Adım Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Klimanın etkin ve uzun ömürlü çalışabilmesi için klima bakımının periyodik olarak yaptırılması son derece önemlidir. Klima bakımı yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Klima bakımında yapılması gereken işlemler şu şekildedir:
Klima Bakımında Neler Yapılır?
Klima Dış Ünite Bakımı:
- İlk olarak cihazın dışı temizlenir.
- Ardından cihazın ısı değiştirgeci yani serpatin temizlenir.
- Soğutucu akışkan kaçak kontrolü yapılır.
- Cihazın içi temizlenir.
- İletişim hattı, elektronik kart bağlantı soketleri başta olmak üzere ünitede bulunan elektriksel bağlantı noktalarının genel kontrolü yapılır. Elektriksel devrelerin tümü çalışır haldeyken akım kontrolleri gerçekleştirilir.
- Fan ve hareketli tüm parçaların mekanik bağlantıları kontrol edilir.
Klima İç Ünite Bakımı:
- İlk olarak cihazın dışı temizlenir.
- Filtre temizliği yapılır.
- Cihazın ısı değiştirgeci yani serpatin temizlenir.
- Soğutucu akışkan kaçak kontrolü yapılır.
- Daha sonra cihazın iç temizliği yapılır.
- İç ünitenin gerilim ve besleme akım ölçümleri yapılır.
- Fan ve hareketli parçaların mekanik bağlantıları kontrol edilir.
Bakır Boru Hattı Bakımı:
- Bakır boru hattında ezilme ya da kaçak olup olmadığına bakılır.
- Bakır boru hattının izolasyonu denetlenir gerekli ise onarımı yapılır.
- Bakır boru hattını sabitlemek veya taşımak için kullanılan kelepçe vb. elemanların kontrolü yapılır.
Drenaj Hattı Bakımı:
- Drenaj hattı ek yerlerinde sızdırmazlık kontrolü yapılır.
- Hat üzerinde sızdırmazlık ve tıkanma olup olmadığı kontrol edilir.
- Drenaj hattını sabitlemek veya taşımak için kullanılan kelepçe vb. elemanların kontrolü yapılır.
Klima Çalışırken Uygulanan Klima Bakımı:
- Klimanın çalışma değerleri kaydedilir.
- Dış ünite ve iç ünitenin hava emiş ve üfleme sıcaklık değerleri alınır.
- Dış ve iç hava sıcaklık değerleri alınır.
- Yüksek ve alçak basınç değerleri, sistemin elektriksel verileri kaydedilir.
Klima bakımı nasıl yapılır sorusuna genel olarak bu şekilde yanıt vermek mümkündür.
Klima Bakımını Kendim Yapabilir Miyim?
Klima bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan birçok kullanıcı, klima bakımını kendi yapabilmeyi düşünür. Ancak periyodik olarak gerçekleştirilmesi gereken kapsamlı klima bakımını kullanıcı yapamaz. Çünkü klima bakımı denilen işlem yalnızca yüzeysel temizlik işlemi değildir. Klimalar elektronik cihazlar olduğu için arıza durumlarında da bakımlarında da her daim uzman müdahalesi gerekir.
Kullanıcı olarak sizler yalnızca klima filtre temizliği işlemini ya da yüzey olarak dış temizliğini yapabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir müdahalede bulunmamalı ve bakım konusunda mutlaka uzman desteği almalısınız.
Kullanıcının Yapabileceği Klima Bakım İşlemleri
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi klima bakımında mutlaka bir profesyonelden yardım almalısınız. Sizlerin kullanıcı olarak klima bakımına dair yapabileceğiniz tek işlem filtre ve dış yüzey temizliğidir. Klima hava filtre bakımını yapabilmeniz için öncelikle filtreyi olduğu yerden çıkarmanız gerekir. Klimaların türlerine göre farklı şekillerde filtreleme yapılsa da tüm klimalarda hava filtresi ön panellerde bulunur. Paneldeki yuvaya yerleştirilen filtreler, klimaların yapılarına göre kolay tak- çıkar özelliğine sahiptir. Çoğunlukla yıkanabilir özellikte olan sünger yapısındaki filtreleri temizledikten sonra aynı şekilde yerine takabilirsiniz. Klima hava filtresini 15 günde bir bu şekilde temizleyebilirsiniz. Hava filtresinin düzenli olarak temizlenmemesi, havanın ideal biçimde sirkülasyon yapmasını önleyeceğinden evaporatör yüzeyinde karlanma olabilmekte ve dolayısıyla soğutma- iklimlendireme verimi düşmektedir.
Hava filtresi temizliğinin yanı sıra hava akımı destekleyici filtrelerin temizliğini de sizler yapabilirsiniz. Bu işlem için öncelikle klimaların ön kısmında yer alan ve hava akımını destekleyen filtreler çıkarılmalıdır. Bu filtreleri vakum yöntemiyle yani elektrikli süpürgelerle temizlemeniz gerekir. Biriken tüm tozlar, süpürge yardımıyla arındırılır. Tozlar giderildikten sonra filtre suyla yıkanarak iyice temizlenmelidir. Kuruduktan sonra da aynı şekilde takılarak, kapağı kapatılır ve böylece doğru hava sirkülasyonunun yapılması sağlanır.
Klima Filtre Temizliği Yaparken Bunlara Dikkat!
- Yıkama işlemi musluk altında yapılır.
- Vakumlu temizlik için elektrik süpürgesi kullanılabilir.
- Eğer filtreler sıcak suyla temizlenecekse, su sıcaklığının 50 dereceyi geçmemesi gerekir.
- Hava filtreleri yıkanırken çitilenmemelidir.
- Güneşte kurutma yapılmamalıdır.
- Hava filtreleri asılarak kurutulmamalıdır.
- Klimalar kesinlikle filtresiz çalıştırılmamalıdır.
Klima Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Klima bakımı yaptırılmadığı taktirde klimadan sağlıklı bir şekilde verim alamazsınız. Ayrıca sürekli klima sorunları ile karşılaşır ve cihazdan tasarruf sağlayamazsınız. Klima bakımı yaptırmamak klima ömrünün kısalmasına da neden olur. Tüm bu sebeplerden ötürü klima bakımını her yıl düzenli olarak yaptırmanızı tavsiye ederiz. Klima bakımı fiyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için Tuzla Tesisat ile irtibata geçebilirsiniz.
Sayfamızı Paylaşın
|